Alopesı veya Peiad terimi, saç ve kılların dokülmesi sonucu meydana gelen saçsız bölgeleri tanımlamak için kullanılır. Konjenital yani doğuştan alopesiler dir ve ender olarak gorülür. Sonradan en çok, saçlı deride veya sakalla yuvarlak, sınırları belirli, nedbesiz, temiz ve kabuksuz alanlar meydana gelir. Tıpteki adı Alopecia areata'dır. Hastalık ani olarak başlar. Bir kaç gün kadar 1-5 cm. çapında bir plaka oluşur. Kenarlarında kısa, ince, renksız, pe-adik saç adı verilen kırık saçlar görülür (pelade vutgaire). Bazen plaklar çok genişleyerek ilerler ve bütün saçı döker. Bu durumda tam bir kellik(pelade decalvante totale) meydana gelir. Bu tip hastalık genellikle kaş, kirpik, sakal ve vücudun tüm kıllarını döker.

Kellik ve saç ekimi

Aniden saç dökülmesi, en büyük sıklıkla, nüfusun yüzde 2'sinde olan alopecia areata nedeniyle olur.

Alopecia areata birdenbire, çapı 7.8 cm'ye kadar olan bir veya daha fazla halka biçimi kel bölgelerle başlar, bu bölgeler biriminin üstüne de binebilir. Bu kel alanlar pürüsüz ve ağrısızdir. Sebebi özellikle psişlk olduğundan psıkosomatik hastalıklardan sayılmaktadır. Alopecla areatzs" run nedenleri bilinemiyor. Şüphelenilen faktörler arasinda stres, aileden gelen yatkınlık ve kendi saç foliküllerine alerji bulunmaktadır. Tedavi olarak ağızdan sedatif ve sakinleştirici Ilaçlar ve vitaminler ile takviye edilir. Lokal olarak da, alkol iode, alkol kamfre uygulanır. Saç dökülmesi bazen hiçbir neden olmadan da görülür. Genel olarak alnın yan kenarları ve tepe kısmında saçlarda seyretme Ile başlar. Sabote veya kepeklenme oluşur. Saçlar sürekli olarak dökülür fakat çok kere zamda bir Perçem uzun süre kalır. 

Seboreik alopesi erkeklerde 20 yaşların da başlar ve 25 yaşında tepe kamını tamamen dökerek dazlaklığı (Calvitie) meydana getiri. Yaşlılıkta görülen senil alopestele deride atrofi vardır. Sebep olarak sebore, kalıtım ve endokrin neticeleri gösterilmektedir. Tedavide ozeilikte kükürtlü ve katranlı şabuniarla derinin yagını gidermek gerekir. Erkekte ve kadında dazlaklığı tedavi etmek için en başarılı metot saç nalklidir. Deri hastalıkları uzmanı, kafa derisine ortalama 10 saç içeren küçük parçacıklar diker. Bu parçacıklar bir donör'den alınır. Bu alan genel olarak başın arka tarafında bulunan bölümdür. 

Donör bölgedeki yara izlerini kalan saçlar kapatır. Ekilen saçlar ortalama üç hafta içinde dökülür fakat kısa zaman sonra yeni saçlar çıkar. Dörder ay ara ile dört defa saç nakli işlemi gerekebilir. Bu tedavi de epeyi pahalı olabilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top