Kadınların hayat dönemi genel olarak 5 devreye ayrılabilir. Bunlara, çocukluk. puberte, cinsel olgunluk, klimakteryum ve yaşlılık devreleri denir.

Kadınlık devreleri

1 - Çocukluk devresi: Genellikle doğuştan itibaren 10 yıllık bit devreyi kapsar. Bu dönemde kız ve ekek çocukların önemli ayrımları yoktur. 9 yasından sonra değişiklikler başlar.

2 - Puberte devresi: Çocukluğun Son bulması ile cinsel olgunluğun başlamasına kadar 10-16 Yaş arasında sürer. Bu devrede göğüs teşekkülü, hormonların faaliyete geçişinin ilk belirtisidir. Vücudun bazı bölümlerinde kıllanma başlar. Adet kanamaları bu devrede görülür. İlk zamanlar az ve seyrektir, birkaç ay veya yıl sonra, normal durumunu alır.

3 - Cinsel erginlik devresi: Bu devre kadının vücud ve hormonal yapı olarak en olgun hali olup aşağı yukarı otuz yıl kadar sürer. Bu süre içinde evlenme. gebelik, doğum, loğusalık ve emzirme gibi kadınılık ve anneliğe has olaylar cereyan eder. Annenin zamanının büyük kısmı çocuklarını yetiştirmekle geçer.

4- Klimakteryum devresi: Cinsel olgunluk döneminin sona ermesi ile ihtiyarlık halinin başlaması arasındaki devredir. Bu zamanda menepoz dediğimiz durum adet kesilmesi ile başlar. Bu kadınlar için en önemli olaydır. Adet kesiminden sonra çoğu kişilerde ruhsal ve bedensel değişiklikler (asabiyet, sıkıntı, şişmanlama vb.) görüldüğü gibi kadınlar gebe kalma ve doğurma yeteneklerinden uzaklaşırlar. Birçoklarının yanlış olarak bildikleri gibi seks hayatının sona ermesi söz konusu değildir. Tersine çocuk olma korkusunun ortadan kalkmasıyla daha rahat ve kuşkusuz bir seks döneminin başlamış olması mümkündür.


5 - İhtiyarlık devresi (Senium): Bu devrenin  başlamasında kesin bir sınır yoktur. Kendisine  özen gösteren kadınlar bu zamana çok geç girerler. Fakat 60 yaşından sonraki döneme genellikle bu ad verilir. Adından da anlaşıldığı gibi organizmanın hemen her bölgesinde gerilme olayları başlar.  Bununla beraber bu devreyi son zamanlarda çıkan çeşitli ilaçlarla bertaraf etmek ya da çökmeden geçirmek mümkün olmaktadır. Yalnız bu tür ilaçlan bir doktora danışmadan kullanmanın bazen yarar yerine zararları olabileceğini de akıldan çıkarmamak gerekir,

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top