1618 yılıydı simyacı Avadisin tüm çabası ve dahi rüyası farklı metalleri karıştırarak imitasyon altın üretmek, zengin saygın bir adam olmaktı.

Türk zil sanatının kurucusu, Avedis Zildjian

O yıllarda da Samatya ve Yedikule halkından pek çok kişi, aynı bugünki gibi çalışmak için kapalı çarşıya gider. Altın ve diğer kıymetli metal işleriyle uğraşırdı. Avadisin, ünlü zengin bir adam olma düşü bir şekilde gerçekleşti. Hatta soyadını bizzat Sultan 2 Osman vermişti. Peki büyük bedesten deki atölyelerden Sultanın sarayına oradan da dünyaya açılan Zilciyanların hikayesi nasıl başlamıştı?
zildjanların Kurucusu, Avedis Zildjian, simyacılık aşkıyla. Baz metalleri karıştırıp altın oluşturulmaya çalışılırken, o benzersiz sesleri verecek nitelikte bakır, kalay, gümüş içerikli bir alaşım keşfetti. Avedis, keşfettiği alaşımla muhteşem netlikte ve güçte ses üreten ziller oluşturdu. Zillerin Çıkardığı doygun ses kalitesi kısa süre içinde nam saldı. Sultanın Sarayı tarafından çağrıldı ve gerek mehteran gerekse başka müzik alanları için ziller üretmeye başladı.

İmalatları o kadar beğenildi ki Sultan 2 Osman bizzat Avedise zilci oglu anlamına gelen Zilciyan adını verdi.. sarayın işlerine devam etmek şartıyla bir iş yeri açabilmek için izin aldı ve. Samatyada ki ilk iş yerini 1623 yılında açtı.

MÖ 1200 Den beri zil yapılagelmektedir. Ancak , Avadisin ürettigi, böylesi ses verebilen ziller o güne kadar üretilememişti. Kısa sürede ürünleri başka ülkelerde de kendine yer edindi ve zilciyan adı yayılmaya başladı.

Hem meslek, hem alaşımın sırrı babadan oğula aktarıldı.

Zilciyanların tanınmasında ikinci büyük hamle ise torun Avadisten geldi
1851 ve 1862 yıllarında düzenlenen Marsilya ve Londra fuarlarında büyük başarılar ve ün sağladı.ödüller sertifikalar peş peşe gelmişti Aile halen dünyanın en prestijli zilleri üretmeye devam etmektedir ve Neredeyse ürünlerinin olmadığı tek bir ülke yoktur.
bir zamanlar Samatya da çınlayan sesleri tüm dünyaya yayan aile için söylenecek çok şey var...

Avedis Zildjian kimdir?

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top