Kısa süreliğine bilinç kayıplarına bayılma veya senkop denir. Çeştli bayılma nedenleri sayılabilir. En sık görülen bayılma şekli, damar depresyonu na bağlı olan yani hıpotimidir. Burada deri damarlarına büzülmesini ve kanın genişleyen Iç organ damarlarına toplanması nedeni ile beynin kansız kalması söz konusudur. Kan görme. kötü bir haber bayılmaya neden olabilir. Ayrıca şiddetli ağrılar da (kırık. kolikler, travmalar, ernfarklüs) bayılma sık olarak görülür.
Bayılma nedenleri?

Bulantı ve kusmalar da olabilir. Renk solar, eller soğur ve deri üzerinde ter damlaları belirir. Postüral hüpotansiyon dediğimiz ayağa birden kalkınca meydan gelen bayılma, tansiyon düşürücü ilaç alanlarda sık görülür. Damar şenliğinde, dlyabetık nöropatilerde de meydana gelir. Vazo, motor refleks vaktinde harekete geçmediğinden tansiyon düşer.

Kalp hastalıklarında, örnek vermek gerekirse miyokard enfarktüsü,. paroksistik taşikardi, aort stenozu, mitral stenozu gibi vakalarda bu hastalıkların bir habercisi olarak bayılma görülebilir.

Beyinde büyük damar tıkanmalarına, nörolojik bulgularla beraber ağır bir durum olan korna meydana gelir, Fakat küçük beyin damarlarının küçük ambolilerinde ise geçici bayılmalar görüle bilir.

Ayrıca sara da, yani epilepsi de küçük nöbet dediğimiz petit mal sırasında kısa sürek bilinç kayıpları olur.

Bayanlarda görülen nabız, tansiyon, renk değişikliği ve bulantı  belirtiler olmadan meydana gelen bayılmalara ise histerik bayılmalar denir.

Bayılan bir kimseye yapılacak ilk yardım onu yatırmak. sıkı giyim eşyalarını gevşetmek ve rahat hava almasını sağlamaktır. Daha sonra bayılanın nedeni araştırılır, tansiyonu ölçülür. Tedavi teşhis koyduktan sonra yapılabilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top