Baş dönmesi şikayetiyle ortaya çıkan vertigo hastalığı, VHİT adı verilen cihazla yapılan basit bir testle daha basit teşhis edilebiliyor.

Çoğu zaman teşhisi uzun bir işlem gerektiren vertigo hastalığı, Video Head İmpulse Test (VHİT) cihazı ile basit bir testle daha basit teşhis edilebiliyor.

Baş Ağrısı ve Baş Dönmesi Nedenleri

TÜRKİYE’DE AZ SAYIDA VAR

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doçent Dokor. Gökçe Şimşek, Türkiye’de az sayıda merkezde bulunan cihazın Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde de kullanılmaya başlandığını bildirdi.

BAŞ DÖNMESİ İLE GELENLERE 7-8 DAKİKADA TEŞHİS YAPABİLİYORUZ

Son teknolojik donanıma sahip cihazın, denge sisteminin objektif olarak test edilmesini sağladığını anlatan Doçent Dokor. Gökçe Şimşek, “Baş dönmesini şikeyetlerini ile genellikleri hasta kulak burun boğaz ve acil polikliniğine birden fazla hasta müracaat edebiliyor. Bu cihazla aşağı yukarı 7-8 dakika içerisinde hastanın her iki kulağında denge sistemindeki yarım daire kanalları test edilir ve bunun sonucunda hastaya bir çıktı veriliyor. Bunun sonucuna göre de hastanın tedavisini düzenlenebilir” diye konuştu.

Test yapılma sırasında kameralı gözlükle hastanın karşısındaki cisme bakmasının sağlandığını aktaran Doçent Dokor. Gökçe Şimşek, şu bilgileri aktardı:
“Hasta bir cisme bakarken başını 20-30 derecelik ufak hareketlerle yavaş yavaş oynatıyoruz. Bu biçimdeki sabit bir cisme bakarken hastanın gözünde oluşan birtakım kayma belirtileri bilgisayar tabanlı bir programda kaydediliyor ve bunun sonuçları yarım daire kanalları, denge sistemi objektif olarak test edilmiş oluyor. Bu çok basit bir test. Hastalarımız da kısa sürede testin sonucunu aldıkları için son derece memnunlar. Çünkü vertigo dediğimiz baş dönmeleri hastalarını nöroloji, KBB, beyin cerrahi, fizik tedavi hekimleri görüyor. Birçok alana hitap eden bu hasta, çok çeşitli bölümlere gitmek zorunda kalıyor. Bazen de tanısının çok geç konduğu bir hastalık. Bu durum hasta için de eziyet olabiliyor. O yüzden hastanın kulağından mı kaynaklanıyor yoksa beyinden kaynaklı bir problemi mu var? Bu cihazla rahatça fark edilebiliyor.”

Hem kendi bedenimizi dillendirdiği, hem de çevremizdekilerden en çok duyduğumuz sağlık şikayetlerinden olan baş ağrıları. Bu ağrı başın rastgele bir noktasında başlayabiliyor ve başın iç kısmı haricinde, kafa derisini ve yüzü de kapsayabiliyor. Ağrıları…

Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, baş ağrılarının gizli nedenleri ile ilgili bilgi verdi.

1) D VİTAMİNİ YETERSİZLİĞİ

D vitamini az seviyede olmasının temelinde 2 neden var. Eksiklik birinci neden olan genetik olarak düşük olması ise hekiminizin denetiminde D vitamini desteği almanız gerekir. İkincisi olarak güneşi bedeninizin yeterince görmemesi de eksikliğe neden olur. Çalıştığınız ortam sebebi ile bedeninizin güneşten yeterince faydalanamaz ki bu durum bedeninizde ciddi olumsuz nedenlere neden olabilir. Bunlardan birincisi ciddi halsizlik, yorgunluk ve dinlenememe durumudur. İkincisi ise baş ağrısına neden olur. D vitamininin rastgele bir besin ile takviye edilmesi olası değil. Bu nedenle güneş ışığından yeterli kadar faydalanmanız gerekir. Gün içerisinde 30 dakika güneş görmeniz yeterli.

2) B12 YETERSİZLİĞİ

Baş ağrınızın nedenlerinden birisi de B12 vitamininin az olmasından kaynaklana bilir. B12 vitamininin temel besin kaynağı hayvansal kaynaklı ürünlerdir. Süt, yoğurt, ayran, et, tavuk, balık ya da peynir gibi ürünlerin içerisinde bulunan B12 vitaminin gün içerisinde tükettiğiniz beslenme programında yeterli seviyede bulunması önemli. Eğer genetik olarak B12 vitamini seviyeniz düşükse hekim denetiminde B grubu vitaminini destek olarak alabilirsiniz.

3) DEMİR YETERSİZLİĞİ

Türkiye’de demir yetersizliği seviyesi son derece yüksek. Bunun temel sebebi et ürünleri ile beraber sürekli olarak süt ürünlerinin bir arada tüketilmesi. Demir yetersizliğinin olması bedeninuzun yeterince oksijen kullanamaması anlamına gelir. Bu durum da metabolizma da yavaşlar hem de gün içerisinde sizi halsiz ve yorgun olmanıza neden olur. Eğer yoğun çalışan biri iseniz baş ağrısı yaşamanız kaçınılmaz olur. Demir yetersizliği olan bireylerin et ürünlerini süt ürünleri ile beraber tüketmemesi bunun yanı sıra yemeklerden hemen sonra çay içilmemesi gerekli. Kan seviyenizin kontrol edilip eksikliği halinde hekimunuzun verdiği ilaçları derli toplu olarak kullanmakta önemli.

4) TANSİYON PROBLEMİ

Gün içerisinde sık sık baş ağrısı yaşayan bireylerde tansiyon sorunları sık sık görülür. Yüksek tansiyon sorunu baş ağrısına neden olabilmesi dışında gün içindeki yaşam kalitenizin düşmesine yol açabilir. Yüksek tansiyon sorunu olan bireylerin tuz içeriği yüksek olan besinleri tüketmemesi gerekli. Salamura, konserve, maden suyu, şalgam, turşu gibi yoğun tuz içeriği olan besinlerden de mümkün olduğunca kaçınılmalı. Ayrıca yeşil çay içmenin tansiyonu düşürdüğü de unutulmamalı. Bu nedenle gün içerisinde 2-3 tane içebilirsiniz.

5) MİGREN PROBLEMİ

Stresli yaşamı olan kişilerde migrasli hastalıklardan birisi. Çok ciddi baş ağrılarına neden olabilen migrenin ortaya çıkmasının temelinde uzun süre aç kalmak var. Uzun süre aç kalmanı baş ağrınızın daha da şiddetli olmasına neden olur. Bu nedenle gün içerisinde ara öğün yapmalı ve kan şekerinizin ciddi oranda düşmesi engellenmeli.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top