Akıl ve ruh hastalığı konusu geçtiğinde kişinin kalıtımı çevresi ve geçirdiği ağır hastalıkların etkisinde akıl yeteneklerinin çeşitli şekillerde gösterdiği uyum bozuklukları görülebilir. Ruhsal hastalıkların nedenleri  hakkında hakkında bilgimiz yoktur. Artı olarak fiziksel hastalıklarda olduğu gibi hastanın kişiliği de hastalığın şeklini ve klinik tabloyu belirlemede önemli bir faktördür.

Psikozlar ve belli başlı bütün psikiyatrik hastalıklar sinir sistemini meydana getiren sinir hücrelerinin normal fonksiyonlarındaki bozuklukla alakalıdır. Birçok akıl hastalığında genetik, biyokimyasal bozukluk görülmüştür. Normal insanın metabolizma faaliyetleri Için gerekli olan vitaminlerin, bu arada özellikle B vitamininin  yetersizliği mental anormal kişiliğe yol açar. Beyin korteksinin işlevindeki bozukluk çok kere buradaki sinir hücrelerin amino asit ve protein yapımlarındaki hatalardan veya anatomik bozukluklardan ileri gelmektedir.  Ayrıca otonom. yani kendi kendine çalışmayı sağlayan hormonal foksiyononların düzensizliğin de orta beyindeki merkezler arasındaki dengenin bozulmasına ve psikosomatik denilen birçok hastalığın olmasına neden olmaktadır.

Akıl ve ruh hastalıkları genel olarak kaç guruba ayrılır

Akıl ve ruh hastalıkları genel olarak iki büyük gruba ayrılırlar:

Psikoz: Şiddetli devam eden, belirgin derecede bozuk bir davranışa yol açan, normal hayatın bir belirtisi veya abartılmış şekli olarak açıklanamayan ve hastanın sezgi duygularını kaybettiği bir akıl hastalığıdır. Bu öğelerin eksik veya az belirgin olduğu durumlarda ise psikonevroz tedavi yolu kullanılır.

Nevroz: Sosyal uyum ve özellikle kişiler arası ilişkilerin bozukluğundan dolayı ortaya çıkan belirtiler. Nevroz şeye psikonevrozların psikozlardan farkları arasında duygusal yaşam ve davranışın nitelik bakımından normalden farklı oluşu başta gelir. Ayırıca nevrozlarda gerçekçilikle ilişki bozulmamıştır ve genelikle sezgi mevcuttur. Psikonevrozların genel olarak dört şekli vardır. Bunlar histeri, Nevrasteni, Psikasteni ve sıkıntı nevrozu isimleri adı altında incelenmektedir.

psikiyatris denilen uzman doktorların kullanabilecekleri bazı etkili ilaçlar ve psikoterapi. davranış tedavisi, elektroşok gibi yöntemlerle tedavi edilebilmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top