Yarım baş ağrısı

Migren genel olarak başın bir yarısında seyreden, nöbetler halinde gelen şiddetli baş ağrılarına denir. Yarım baş ağrısı şeklinde de tanımlanmaktadır. Ağrı, kafatasının belirli bir kısmında duyulan sıkışma duygusu (aura) ile başlar. Seyrek olarak yüz ve ellerde garip duyular, konuşma bozukluğu, geçici halsizlik ya da felç görülebilir. Hasta gözünde şimşekler çaktığını, yıldızlar uçutuğunu söyler. Aura genellikle yarım saat sürer. Bu devrede kafatası dışındaki damarlar büzüşmüş, içinde olanlar ise genişlemişler'dir. Damarların genişlemesiyle kafa içinde ödemin belirmesinin, nöbetlerin asıl nedeni olduğu söylenmektedir.
Migren nedenleri?

Ağrı kesilmediği takdirde beyinde bir zonklama başlar. Ayrıca bulantı, kusma, ses ve ışığa karşı fazlası ile duyarlılık Fk görülür. Migren krizinin ikinci aşamasında hem içteki, hem de dıştaki kan damarları genişlemiş ve zonklama başlamıştır. Zonklama sürekli bir ağrıya dönüşür ve 48 saat sürebilir. Hasta birkaç saat uyuduğu taktirde ağrı genellikle hafifler.

Migren, belirli bir neden olmaksızın (idyopatik) meydana geldiği gibi, bazı beyin damarları hastalıklarına karşı (anevrizma, hipertansiyon arterioskleroz vb,) bağlı olarak da oluşabilir. Idyopatik migren genellikle kanıtsaldır ve bayan'larda daha fazla görülen bir hastalıktır. Her vakaya göre ayrı tedavi uygulanır. Fenobarbital veya trankilizan türü ilaçların devamlı kullanılması nöbet sayısını azaltır. Aspirin, ağrı süresini kısaltabilir. Beyinde genişlemesi olan damarların daralttığı için çok kere ergotamin türü ilaçlar, migren tedavisinde etkili olabilmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top