Antibakteriyel bir ilaçtır. 1929 yılında İngiliz bakteriologu Alexsander Fleming Penicilium , notatum olarak bilinen küfü bir bakteri olan strafilokokların geliştiği ortama koymuş ve küfün çevresindeki bakterilerin gelişmediği gözlenmiştir. Bu gözlem daha sonra birçok hastalıkların tedavisinde kullanılan penisilin bilim adamları geliştirmesine yol açtı.

Penisilin, zatürreeye, menenjite, belsoğukluğuna, çıbana, genel boğaz enfeksiyonlarına ve bakteriler tarafından meydana getirilen birçok hastalıklara karşı kullanılabilen etkili bir ilaçtır. Eğer erken devrede teşhis edilirse frengiyi tamamen ortadan kaldırır. Eskiden öldürücü olan sub akut bakteriyel endokardit, penisilin tarafından kontrol edilebilir hale gelmiştir.

Penisilinin keşfi Aureomycin Streptomisin gibi birçok antibiyotiklerin geliştirilmesine yol açtı. Günümüzde penisilinler sentetik olarak yapılmakta ve formüllerde yapılan değişikliklerle  bazı bakterilere daha kuvvetli ve etkili hale getirmektedir.

Penisilin, ya sulu denilen kristalize şekliyle yada uzun tesirli prokain Penisilin halinde şırınga edilerek kullanılır. Bundan başka pastil, damla, toz, merhem şeklinde de verilir. En çok kas arasında (adaleye) edilerek kulanılır.

Penisilin tedavisinin ilk günlerinde yada bir iki hafta sonra hassas kimselerde kaşıntı, ürtiker(kurdeşen), ateş, kaslarda kramp, tansiyon düşüklüğü gibi belirtiler görülebilir. Çok seyrek olarak daha ağır, tehlikeli durumlarda yol açtığıda olabilir. Bunun için Penisilin dikkatle , vede hekim kontrolünde kullanılmalıdır.
Penisilin nedir?

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top