Kulak çınlaması bir hastalık olmayıp, başka bir hastalığın belirtisidir. Bu sorunla başvuran hastaya yaklaşım, öncelikle sorunun nereden kaynaklandığının ayrıntılı incelenmesiyle başlar. Kulak çınlamalarının büyük bir kısmı, işitme yollarındaki bir hasar ile birliktedir. Burada kastedilen işitme yollarındaki bir hasar ile birliktedir. Burada kastedilen işitme yolları, kulak zarı, ortakulak ve iç kulaklardaki duyu hücrelerinden başlayıp beyin korteksinde sonlanan yapılardır. Bu yapının karışıklığı ve bugünkü teknik olanakların yetersizliği nedeniyle sorunun tam lokalizasyonunu yapmakta zorluk çekilir.

Çoğu vakada çınlamanın nedeni hastanın şikayeti, muayenesi, odyolojik ve radyolojik incelemeleriyle anlaşılabilir. Buna örnek olarak gürütüye maruz kalma, kafa travmaları, ani işitme kayıpları, ortakulakta mayi birikmesi, otoskleroz, ilaç kullanımı, içkulak sıvı basıncını artırması veya kalp-damar hastalıkları, kanda şeker ve yağ miktarlarının artması ile giden hastalıklar vb, sayılabilir. Yine denge ve işitme sinirlerine ait tümörlerin ilk bulgusu tek taraflı çınlama olabilir. Çınlamanın tedavisi de debebleri gibi çeşitli olmak zorundadır.

Kulak çınlaması nedenleri

Sensorinöral işitme kayıplarıyla birlikte olan çınlamalar da en etkili ve doğrudan tedavi, işitme cıhazı kullanımıdır. Hasta işitme keskinliğini artmasıyla çınlamasının da azaldığını fark eder. İşime cıhazı ile birlikte veya ayrı kullanımlar çınlama maskeleyicileri de hastayı biraz rahatlatabilir. Bu hastaların %40-50’sinin işitme cıhazı veya çınlama maskeleyici den yararlanmaları beklenir. Geceleri ise hastanın FM istasyonlarına ayarlanmış radyo ile uyumaya alışmaları önerilebilir.

Tedavi için kullanılan çok çeşitli ilaçlar arasında vitaminler, damar genişleticiler, kalsiyum kanal blokerleri sayılabilir, ancak bunların hiçbirinin etkinliği kanıtlanmış değildir.
Kulak çınlaması nedenleri?

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top