Elefantiyazis

Fil hastalığı, deri yerleşen bir parazit neden olmaktadır. Parazit, lenf yollarının tıkanarak hastalığa yakalanan organların şişip büyümesine yol açar.

En çok tropik ülkelerde görülen fil hastalığı (Elephanttiasis) bacağın şişmesi ve derin kalınlaşmayla adeta fil ayağı görünüşü vermesinden ötürü bu adı almıştır. Aslında ayağın şişmesi, Filaria Bancroftidenen bir parazitin olduğu hastalık olan Filariasis‘in geç komplikasyonu olarak belirir.

Filariasis, ateş ve şişliklerle oluşan tropikal bir hastalıktır. Husye kesesi ve ayakta şişme görülür. Teşhis için kanda mikrofilariaşeklindeki parazitleri yeterli olur. Hastalık sivrisineklerle geçer. Ufak parazitler gelişmelerini sinekle tamamlandıktan sonra sineğin tükürüğüyle ısırdığı insana geçer ve lenf yollarına yerleşir. Burada erişkin hale geçen parazit 4-10 cm. boyundadır. Parazitin bıraktığı kurtçukların lenf yollarının tıkaması sonucu bir ödem (lenfodema) meydana gelmekte, daha sonra bu ödeme, dokularda başlayabilen fibröz gelişme ve derideki hipertofi eklenmektedir. Tekrarlayan lenfanjitlere bağlı olarak meydana gelen elefantiyassisler de (elephantiasis nostras) vardır.
Fil Hastalığı ve Tedavi yöntemleri

Tedavi için başlangıçta antiparaziter ilaçlar (Hetrezan, Banocide) kullanılır. Ayakta, husyelerde ve memede meydana gelen büyük lenfatik ödemler için cerrahi girişimlerde bulunmak gerekir.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top