Doğum lekesi nedir, rengi çevresinden farklı bir deri lekesidir ve derinin altında küçük kan damarlarının bir arada durması veya pigment (boya maddesi) bulunmasına bağlıdır. Düz ve ya kabarık olan doğum lekeleri doğum sırasında mevcut olabileceği gibi, sonraki ilk içersinde de ortaya çıkabilir.
Kahverengi doğum lekeleri daire şeklindedir, bunların üzerinde kıllar bulunabilir. Mol adı verilen bu lekeler kalıcıdır, bunlara uzman hekimler dışında kimse müdahale etmemelidir.
Doğum Lekesi

Hemanjiyom, ensede, üst göz kapaklarında veya burunda görülen küçük, pembe renkli, örümceği andıran lekelerdir. Birkaç yıl içinde kaybolur.

Mongol lekesi, deride adeta mavi renkte bir çürük gibi durur ve genellikle cildi koyu renk olanlarda görünür.En çok sırtın aşağı kısımlarında ve kalçalarda görülür.

Çilek lekesi, kabarık ve kırmızı renkte bir lekedir, yüzeyi engebelidir ve bir çileği andırır. Çocuk beş yaşlarına geldiğinde çoğu zaman ortadan kaybolur ama yavaş yavaş kaybolmaya başlamadan önce endişe verecek şekilde büyür ve rengi koyulaşır ya da açılır. En fazla kız çocuklarında görülür ve kanayabilir.

Şarap lekesi,  görünümüyle bu adı hak eden bir lekedir. Çocuğun yüzünde, alnında veya kolda-bacağında görülür, genellikle epeyce büyüktür. Daha sonra ortadan kaybolmadığı için, doğum lekelerinin en fazla rahatsızlık verenidir, yalnızca rengi zamanla daha soluk bir pembeye dönüşe bilir. Teni açık renk olan çocuklarda daha sık görülür.

Doğum lekeleri hemen her zaman için zararsızdır ve şarap lekesi dışında kalanlar beş yaş dolayında ortadan kaybolur.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top