Yeni ayakta durmaya veya yürümeye başlayan bebeğe hangi tip bir ayakkabı giydirilmelidir?Ayakkabı yumuşak mı yoksa sert mi olmalı? Patik giydirmek sakıncalımı? Bunalar her anne ve babanın aklına gelen ve genellikle yeterli cevap alınmayan sorulardır.

Yeni doğan bebeklerin ayak tabanı yağlı taban dokusuyla kaplıdır. Bu nedenle yetişkin insanda görülen ayağın boyuna ve enine kavisleri bebeklerde görünmez. Yine ayağı meydana getiren kemiklerde henüz kemikleşmesini tamamlamamış kıkırdak dokusundan ibarettir.  Yağlı doku 15-21 aylar arasında kaybolmaya ve ayağın enine ve boyuna kavisleri gelişmeye başlar. Normal bir ayak gelişmesi kızlarımızda  14 erkeklerde ise 16 yaşında tamamlanır. Bu süre içinde ayak sağlığına uyumlu ayakkabılar giydirilmemiş çocuklarda ayakla ilgili ortopedik sorunların gelişme olasılığı oldukça yüksektir.

Bebekler 5-9 aylar arasında ayakta durmaya ve tutunarak yürümeye başladığından , büyük çoğunluğu kemikleşmemiş kıkırdan olan ayak kemiklerinin uygun ayakkabılar ile donatılması gerekir. Modern yaşamda çocuğun bastığı zemin, toprak veya çim gibi yumuşak meteryal değil beton veya tahta gibi sert zeminler  olduğundan yeni yürüyen çocuğa en ideal ayakkabı tabanı sert köseleden yapılmalı ön kısmı yuvarlak, topuğu iyi kavrayan ve bilek kemiklerine kadar uzatılmış olmalı, topuk içten 3mm yükseltilmeli  ve iç taraftan 1,5 cm kadar öne doğru uzatılmalıdır. Ayrıca ayakkabı astarının alt iç tarafına ayağın uzun aksına uyan ve  yüksek olmayan bir destek konmalı. Çocuk 2,5-3 yaşına kadar evin içinde ve dışında bu tip ayakkabı ile gezdirilmelidir. Ayak gelişini tamamladığı yaşlara kadar giydirilecek ayakkabının topuğu 1,5 cm ön uzatılması hariçden yukarıdaki özellikleri olması gerekir.
Bu saydığımız normal çocuk ayakkabısında olması gereken özelliklerdir. Gelişmiş ülkelerin tüm çocuk ayakkabılarında bunları görmek mümkündür ve ortopedik ayakkabı terimi de engelliler için yapılmış özel ayakkabılar için kullanılır. Yurdumuzda ise genellikle ayak sağlığı dikkate alınmadan ayakkabı üretildiğinden , bilinen özellikleri olan ayakkabılar’’özel ayakkabı’’ sınıfına girmekte, istek üzerine veya hekim tavsiyesi üzerine yaptırılmaktadır.

Gelişme çağındaki çocuklara dar burunlu veya yüksek topuklu ayakkabı giydirmek de ayak sağılığı açısından sakıncalıdır. Ayrıca çocuğun ayağının ön kısmı içe veya dışa dönüklük, 3 yaşını geçmesine rağmen taban düşüklüğü, topuğun iç kısıma veya dışa basması , ‘’O’’ bacak veya ‘’X’’ bacak deformiteleri varsa  mutlaka hekime başvurmalıdır.
Popüler bir ortopedi uzmanının dediği gibi , insanoğlu sadece bir milyon yıldır iki ayak üzerinde durmaktadır. Bu nedenle ortopedik deformiteler ayaklarda daha fazla görülmekte ve insan ayağının erken yaşlarda şekilendirilmesi gerekmektedir.


Çocukların Ayakkabıları Nasıl Olmalı?


0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top