Ağrı ve ateş kesici bir ilaç.

Herkesin tanıdığı aspirin’in kimya adı, asetil salisilik asit’tir. Suda eriyen , kristal, beyaz bir tozdur. Ateşli hastalıklarda ateş düşürmek ve çeşitli hastalıklarda ağrıları gidermek için kullanılır. Bu amaçla romatizma denilen hastalıklarda 6-8gr. Kadar verilmektedir.

Başlıca, baş ağrısı, düşük ateşli hastalıklar, adet sancısı, romatizma, eklem iltihabı veya tromboza karşı kullanılır. Kanda çözülen ilacın içindeki ağrı kesici özeliği olan salisilik asit, gebe kadınların cenini dahi, tüm dokuya yayılır. Aspirin, beynin, vücuttaki fazla ısının atılmasını sağlayan bir hormon salgılanmasına yardım eder.
Aspirin

Aspirinin eskiden beri mide kanaması yaptığı ve kanamaya eğilimi artırdığı bilinir. Son zamanlarda trombositlerin bir araya kümelenmesi (agregasyon) önlediği saptanmıştır. Aspirinin bu yan etkisi nedeniyle bu gün kalp hastalarına bile pıhtılaşmayı önlemesi amacıyla verilmektedir. Aspirinin ideyi tahriş edici etkisinde korunmak için tamponlu veya karbonatlı aspirinler kullanılmalı ve süt ile beraber tok karnına alınmalıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top