Erkeklerde, Özelikle sigara içenlerde çok görünen akciğer kanseri, bronş mukozasından çıktığı için bronş kanseri olarak da bilinir. Hastalığın birkaç tipi olduğundan soluk borusuna sokulan bir aletle muayene edilerek yani bronkoskopi yapılarak teşhis edilebilir.

Balgamda kan görülmesi yani hemoptozi 45 yaşını geçmiş kimselerde bu hastalığın işareti olabilir. Öksürük, nefes darlığı şikayetiyle başlayan hastalık eğer erken teşhis edilecek olursa ameliyat tedavisi mümkündür.  Tümörün çıkarılması için, ya bir lob veya hastalıklı akciğerin  bütünü ameliyatla alınır. Akciğerin bir bölümünün alınmasına lobektomi, tamamının alınmasına ise pnömektomi denir. Akciğer dışı belirtilerden en sık görüleni el ve ayak parmak uçları tambur çormağına benzemesidir.
Akciger kanser'inin nedenleri
Akciğer kanserinin belirtileri ve nedenleri

Tıp dilinde adı ‘’hipokrat parmağı’’dır. Ayrıca el ve ayak bileklerinde şişme  ağrı görülür. Tümer çıkarılınca şiş ve ağrı kaybolur. İlerlemiş vakalarda beyin ve kemiklerde metastaz görülür. Tedavide ameliyattan başka yollarda vardır. Bunlardan  ışın tedavisi veya sitostatik denilen ilaçlarla kemoterapi yapılır.
Akciger kanser'inin nedenleri.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top