BOTANİK ADI  Prunus Avium

İÇERİĞİ 

Meyvelerinde şekerler, elma ve limon asidi, fosfor, A, B3, C vitaminleri, Sap ve gövde kabuklarında, tanen ve potasyum tuzları.

 

 

Kiraz ve kiraz sapının faydaları

* İdrar söktürücü, vücutta biriken zehirli maddelerin karaciğer ve böbrek yolu ile dışarı atımı, vücutta biriken fazla suyun atılmasında etkili bu sayede zayıflamaya yardımcı, kanın temizlenmesine yardımcı

* Kabız yapıcı, ishali önleyici

* Ürik asit ve ürat tuzlarının vücuttan atılmasını sağladığı için romatizma ve gut hastalıklarıyla eklem kireçlenmesi ve damar sertliğinin tedavisinde de faydalı olabilir.

* İçeriğinde bulunan kinik asit ile böbreklerin taş ve kum yapmasını önleyebilir, varsa zamanla döktürebilir. Safra kesesi taşının dökülmesine yardımcı olup, safra akışını normale döndürebilir. Karaciğer şişkinliğine iyi gelebilir.

* İçerdiği mineraller ( potasyum) nedeniyle bedenin su dengesi düzenler.

* Çiçekleri göğsü yumuşatır ve öksürüğü giderir.

Meyve sapları 

Kuvvet verici metabolizmayı hızlandırıcıdır, vücudun direncini artırıcıdır, sinirleri kuvvetlendirir. Kabukları ishali keser, ateşi düşürür.

 Zayıflamaya yardımcıdır. Kiraz sapıyla yapılabilecek zayıflama çayı tarifi;


KİRAZ SAPIYLA ZAYIFLAMA : Yarım litre kaynar suya 30 gr kiraz sapı eklenip 10 dakika kadar demlenir ve günde 3 fincan aç karnına içilir. Özellikle menapoz dönemindeki kadınların şikayetlerine de çok faydalıdır
Kiraz sapı ile hazırlanabilen bir diğer tarifimiz daha var ; Aslında bu karışık bir bitki çayı. Küçük bir tutam kiraz sapı ve mısır püskülü, Bir su bardağı için 1-2 adet avakado yaprağı, 1 çay kaşığı yeşil çay, 1 çay kaşığı rezene tohumu sadece 1-2 dakika kaynatılacak ve hafifçe fokurdadıktan sonra 3-4 dakika demlenmeye bırakılacak. Sonrasında şeker veya tatlandırıcı eklenmeyecek sadece çok ince bir dilim limonla içilecek. Yemeklerden biraz sonra da içebilirsiniz.


 






0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top