Nefes darlığı ya da diğer adıyla dispne, solunumda güzel olmayan ve kişiyi rahatsız eden bir farklılık, soluk alamama, ya da göğüste sıkışma hissi olarak tanımlanmaktadır.
Normal yani sağlıklı bir insan dakikada 14-18 kez nefes alıp verir. Bu durumda solunum faaliyeti sırasında solunum kaslarının tükettiği enerji miktarı bütün bedenin tükettiği enerji miktarının % 6’ sı kadardır, bu nedenle normal istirahat durumunda yapılan sakin solunum bilinçaltıdır ve kişi tarafından fark edilmeden yapılır.
Nefes darlığının aşırı derecede hastadan hastaya değişir. Kimi hastada ileri derecede solunum yetersizliği olduğu halde hasta nefes darlığı olmadığını ya da çok hafif nefes darlığı hissettiğini söylerken bazı durumlarda hafif süreğen bronşiti olan hastalar yapılan ölçümlerde solunum alıp vermesinde çok ciddi bir bozulma olmamasına rağmen aşırı derecede nefes darlığı şikayeti ile hekime müracaat edebilir.
Bu özelliği nedeniyle nefes darlığı ağrıya benzer, yani kişisel farklılıklar gösterir.
Nefes darlığı şikayetiyle başvuran hastada önce hastanın hikâye si alınıp muayenesi yapılarak nefes darlığının güncel nedenleri öğrenilir.
Fizik muayenenin yanı sıra nefes darlığının nedeni ortaya koymak için ilk önce akciğer grafisi ve solunum fonksiyon testleri incelenir.
Nefes darlığının nedenine yönelik tetkikler tamamlandıktan ve altında yatan hastalık ortaya konulduktan sonra derhal bu hastalığa yönelik tedavi başlanılır.
Nefes darlığına iyi gelen içecekler.
1- Keçiboynuzu ile tarçını kaynatarak bir çay elde edebilir soğuk olarak içebilirsiniz...
2- Havuç suyu
3 Bitkisel çay hazırlaya biliriz. Öksürük otu, lavanta, kurt pençesi 3 ile bitkisel bir çay yapılabilir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder