Kızamık çok bulaşıcı ve salgınlar yapan bir enfeksiyon hastalığıdır. Morbilli rougeole veya measles gibi isimler de  hastalığın etkeni kızamık virüsüdür. Virüsün kuluçka devresi iki haftadır.  Hastalık küçük çocuklarda nezle  veya burun akıntısı, hapşırık, göz yaşarması, öksürük ile başlar. Baş ağrısı, ateş yükselmesi ve ağızın içinde   etrafı kırmızı, ortası beyaz sivilce görülmesi ile teşhis konur. Daha sonra 3-4 gün içerisinde kulak arkasında, boyunda, alında başlayan deri döküntüleri süratle yüze, kol ve bacaklara, bütün vücuda yayılır. Başlangıçta farlı ayrı olan kırmızı lekeler birleşmesi, sivilce haline gelen döküntü zamanla solar, ve kahverengi lekeler bırakır.Lenf bezleri genellikle şişer.

Kızamığın en sık görülen komplikasyonu üst solunum yolları enfeksiyonu (bronşit, bronkopnömoni) orta kulak iltihabı ve gözde kornea ülserasyonlarıdır. Kızamık belirtileri beyne yerleştiğinde öldürücü ansefalite sebep olabilir.

Kızamık nedir?

Virüs enfeksiyonu olduğu için  özel bir tedavisi yoktur. Hastalığın en bulaşıcı olduğu devre ilk iki gün içinde yani nezle devri olduğundan, döküntü olduktan sonra çocuğu ayırmanın anlamı yoktur. Ancak çocuğu sıcak ortamda bulunması, istirahat ettirmesi gerekir. yenik düşen organizmayı, üst solunum  yollarının bakteriyel enfeksiyonlarında korumak için antibiyotik yapılabilir. Hastalık geçirildikten sonra boyu bağışıklık oluşur.

Kızamıktan korunmak, hastalığa karşı bağışıklık kazanmak ve bütün sağlıklı bebekleri en uygun olan zamanda yani 15 aylıkken aşılamalıdır. İnakti ve edilmiş yani ölü virüsler hazırlanmış aşıların koruyuculuğu az olduğu için bugün kullanılmamaktadır. Sürekli bağışıklık kazanmak için uygun doku kültüründe üretilmiş canlı fakat düşük ölçüde olan  virüs aşısı (Meruvaux) yapılmalıdır.
Aşılanmamış çocukları, kızamık sırasında hastalıktan korumak, pasif bir bağışıklık sağlamak için kilo başına 0,04 ml. (ISG) ve ayrıca aşı yapılmalıdır. Aşının bir komplikasyonu olmadığı gibi, üst üste aşı olmasında da bir sakıncası yoktur. Aşıdan sonraki  5-10 günde ateş ve bir döküntü belirebilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top