F (Rabies) tüm yollarla vücuda girebilen bir virüs ile oluşan, bulaşıcı, akut bir hayvan hastalığıdır. Hastalıklı hayvanın farklı hayvanları ya da insanları ısırması sonucu bulaşır. Köpek hem kuduz hastalığını en çok yakalanan hem de kuduz hastalığı insanlara en çok taşıyan hayvandır.
Kuduz hastalığının köpekte ilk belirtileri huysuzluk, yutkunma da zorluk ve felçtir. Köpeğin ağzı açıktır ve bu da salya akmasına neden olur. Kuduzun son devrelerinde köpek ulumaya, koşmaya, atlayıp sıçramaya ve ısırmaya başlar. Sonunda felç gelir ve köpek ölür. Hastalık son aşamaya çok ender olarak ulaşır. Çünkü kuduz köpek hemen incelemeye alınır ve öldürülür.

Kuduz hastalığını yapan virüs daha bu hastalığını belirtileri görülmeden  önce hayvanın(köpeğin) salyasında belirir. Bu virüs, bir hayvanın ısırması ya da başka bir yolla insan vücuduna girdiğinde sinir sistemi doğru ilerler. Sonra merkezi sinir sistemine yani omurilik ve beyne ulaşır. Yüzdeki dudak ve ellerdeki ısırıklar virüsü girdiği yerin beyne daha yakın olması nedeniyle daha tehlikelidir.
Her köpek ısırmasında kuduz hastalığı olasılığı göz önüne alınarak mümkünse hayvan 10 gün süreyle gözaltında bulundurulmalı ve kuduz belirtileri aranmalıdır. İlk yardım olarak, köpeğin ısırdığı yer hemen sıcak sabunlu suyla yıkanmalıdır. Sonra ısırık yerleri ve derin yaralar; ucunda kör bşr igne bulunan şırınga ile temizlemeli ve derhal kuduz hastanesine başvurmalıdır. Eğer ısırmalar yüzde ve elde ise doktor kuduz virüsünün hemen beyne ve sinir sistemine ulaşmasını önlemek için hastaya kuduz serumu (serum antirabicum) yapar. Bu, hastalığın kuluçka süresini uzatmaya yarar. Daha sonra aktif bağışıklık sağlamak üzere kuduz aşısı (vaccinun rabicum) yapılır. Aşıya bağışıklık bulunması veya yüzde ısırıklar olması halinde ve kuduz hayvanlar aynı arada olan ama hastalık bulaşıp bulaşmadığı anlaşılamayan küçük çocuklara da aşı uygulanır.

Kuduz belirtileri

Eğer ısıran hayvan 7 gün sonra yine sağlıklı ise doktor uyguladığı tedaviyi durdurabilir. Kuduz hastalığı çoğunlukla mikrobu aldıktan 20 ila 90 gün içinde başlar. Belirtileri, huysuzluk, korku, hiddet ve ısırılan yerin yanmasıdır.

Hastalık başladığında sesteki hafif boğum boğum olma, yutkunamama ve nefes almaya yarayan kaslarda spazm olması nedeniyle boğulma hissine yol açar. Hastalığa yakalanmış olan insan yutkunamamayla ortaya çıkan acı nedeniyle su içmeyi reddeder. Bu belirti sebebi ile sudan korkmak anlamına hastalığa hidrofobi denir. Hastalık ilerledikten sonra ölüm kaçınılmazdır. Kuduran kimse 2 ila 10 içinde ölür.

Kusumayı önlemek için en iyi yol, tüm köpek yavrularını doğduktan hemen sonra kuduza karşı aşılamaktır. Çoğu toplumların ve ülkelerin bu konuda kesin kuralları vardır. Bunlardan biri de köpeklere tasma takılması, sahipsiz köpeklerin başıboş dolaşmalarına engel olunmasıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top