Besinlerin verdiği enerjinin ölçüsü

Yiyeceklerin verdiği enerjiyi ölçen birime kalori denir. 1 kalori, 1 cm3  suyun sıcaklığını 1 C° yükseltmek için gereken ısı miktarına denir.

Yiyecekler, kalorileri bakımından birbirlerinden farklıdırlar. Örneğin 1 gr. Tereyağı ile 1 gr. Un verdiği kalori aynı değildir. Kişinin yaşı, kilosu, boyu ve mesleğine göre, tükettiği enerjiye karşılık olarak alması gereken kalori miktarı artırmak için bir cetvel halinde çıkarılır ve doktor, o kişinin günlük enerjisini karşılayabilmesi için uygun bir diyet hazırlar. Harcadığı enerjiye oranla fazla kalori alan kişide kalorinin gerekli bölümü kullanılır, geri kalanı ise vücutta yağ halinde depolanır. Yani kişi şişmanlar.
Kalori Nedir?

Bunun tam aksine yeteri kadar kalori alamazsa, enerji vücuttaki hazır depolardan sağlanacağından, kişi zayıflar ve kilo kaybeder. Günlük kaybedilen kalori, alınan kaloriye eş olursa, kişinin ağırlığı aynı kalır ve sağlıklı bir şekilde beslenmiş olur.

Fiziksel büyüklüğe ve hareket düzeyine bağlı olarak insanlar günde 2.000-4.000 arasında ihtiyaç duyarlar. Örneğin uzun boylu bir sporcuyla, 7-8 yaşlarında bir çocuk daha fazla kalori harcar. Kilo verme programlarında, içinde jimnastiğin de olduğu perhiz yapan kişiler, çalışma ya da oyun sırasında yaktıkları kaloriyi hesaplaya bilirler. Kilo vermeleri, kalori alışlarındaki sıralamadan değil, aldıkları kalorinin çoğunu yakmasından ileri gelir.

Kalori Nedir?

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top