Dalgıçlarda, inci avcılarında ve Caisson denen basınçlı hava odalarında çalışanlarda dışarıya, karaya çıktıklarında meydana gelen hastalığa Vurgun veya Caissonhastalığı denir. Su altında çalışabilmek, inşaat yapabilmek için yapılan  bu basınçlı odalarda veya dalgıçların daima yanlarında sıkıştırılmış hava vardır. İç basıncı her 10 metre derinlik için bir atmosfer olarak ayarlanan bu odalarda iç ve dış basıncı ek bir bölme vardır.
Caisson(Vurgun) hastalık Nedenleri?


Burada çalışan veya çok derinlere dalan bir dalgıç yüksek hava basıncının etkisinde kalır. Bu basınç etkisiyle  havadaki oksijen ve azot kanda ve doku sinirlerinde erimiş olarak çok yüksek miktarlara ulaşır. Basınç çok çabuk alçaltılırsa bu gazlar eriyik halinden gaz haline dönüştüğünden kan ve dokular içinde kabarcıklar oluştururlar. Oksijen, dokularda hemen kullanılabilir ama azot gazı hemen yok olmaz.  Bu biriken eklem gazı eklemlerde şiddetli ağrıya, göğüste solunum darlığına, beyinde baş dönmesine, görme bulanıklığı, çift görme ve hatta konvülsiyonlara, deride kırmızı lekelere, omurilikte felçlere,  kulakta sağırlığa neden olabilir.


Vurgun’dan kaçmak için bu gibi kimseleri yavaş yavaş normal basınca getirmeli ve tekrar basınç altına sokmalıdır. Çok derinlerde, yüksek basınç altında çalışan dalgıçlar, Vurgun tehlikesiyle (Caisson hastalığı) ile karşılaşabilirler.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top