REYHAN
NEDİR Nane ve kekikle aynı aileden gelen reyhanın yaprakları mor ya da yeşil olabilir. Fesleğen olarak da bilinir. Yoğun, baharatlı bir kokuya ve lezzete sahip bu bitki taze ya da kurutulmuş tüketilebilir.
NEDEN Beta karoten, K, A, C vitamini, demir, kalsiyum, manganez, magnezyum ve potasyum gibi vitamin ve mineraller içerir. Sindirimi uyarıcı ve idrar söktürücü olarak kullanılır. Hücre yapısını koruyucu etkiye sahip olan bitki güçlü bir antibakteriyel ve iltihap sökücüdür. Yapraklarından elde edilen yağ masaj için kullanılır.
NASIL Taze reyhanı salatalarla çiğ olarak tüketmek bitkinin yoğun lezzetini daha iyi almanızı ve özelliklerinden daha fazla yararlanmanızı sağlar.
 DİKKAT Bitkiden elde edilen yağın hamile, emziren anne ve çocuklar tarafından uzun süreli kullanımı tavsiye edilmez.

BİBERİYE 
NEDİR Akdeniz bölgesine özgü mor çiçekli ve çalı görünümlü bir bitkidir. Daima yeşil kalır, iğneye benzeyen ince yaprakları vardır.
NEDEN Ana etken maddeleri terpenik asitler ve flavonoitler olan biberiye demir, kalsiyum ve manganez kaynağıdır. Ağızdan alımda bağışıklık sistemini güçlendirir. Gaz söktürücü ve mideyi rahatlatıcı etkiye sahip bu bitki anti enflamatuar özelliği sayesinde astım ataklarının şiddetini azaltabilir. Ayrıca dışarıdan romatizma tedavisinde ağrı kesici olarak kullanılır. NASIL Taze dalları yemeklerde baharat olarak kullanılır. Çiçeklerinden kolonya yapmaya yarayan değerli bir esans çıkarılır.
DİKKAT Hamilelik döneminde tüketilmesi tavsiye edilmez. Çok uzun süreli kullanımda gastroenterit ve nefrite neden olabilir

ADAÇAYI 
NEDİR Anayurdu Akdeniz olan bitkinin ülkemizde yaklaşık 80 türü doğal olarak yetişir. Tüylü ve gri-yeşil yaprakları, menekşe, pembe, beyaz ya da kırmızı çiçekleri, acımtırak, ıtırlı bir kokusu vardır. NEDEN Düşük yağ ve kaloriye sahiptir. Uçucu yağ, kafeik asit türevleri, terpenik bileşikler ve flavonoit yapısında kimyasal bileşikler taşır. A vitamini, kalsiyum, demir ve potasyum açısından zengindir. Sağlıklı dişlere, kemiklere ve cilde sahip olmanızı sağlayan adaçayı hafızayı zinde tutar. Alerji, saç dökülmesi, hazımsızlık, soğuk algınlığı ve ağız-boğaz enfeksiyonlarına karşı etkilidir. NASIL Uçucu yağ kaynağı olan bitkinin yapraklarından elde edilen çay hem içilir hem de tonik olarak kullanılır. Ayrıca taze ve kuru yaprakları özellikle et yemeklerine lezzet katmak için tüketilir. DİKKAT Alkollü ekstrelerinin uzun kullanımında epileptik kasılmalar görülebilir.

RADİKA
NEDİR Papatyagiller ailesinden sarı çiçekli bir bitkidir. Karahindiba olarak da bilinir. Sütümsü bir özsu içeren radikanın yaklaşık 100 çeşidi vardır.
 NEDEN Besin değeri yüksek bu bitki folik asit ve magnezyum açısından zengindir. İçeriğinde potasyum, A ve C vitamini ile kalsiyum bulunur. Vücutta biriken suyun atılmasına yardımcı olan radika rahatlatıcı özelliği sayesinde sindirim güçlüğüne, kabızlığa ve demir eksikliğine bağlı kansızlığa karşı etkilidir. Safra ve gaz söktürücü olarak da kullanılır.
 NASIL Kökü kurutulup öğütüldükten sonra acı hindiba kahvesi olarak içilir. Genç yaprakları acı ama lezzetlidir ve sebze olarak kullanılır.
 DİKKAT Safrataşı söz konusu ise doktor kontrolünde kullanılması gerekir. Sütü nadiren de olsa alerjik reaksiyona yol açabilir

KEKİK 
NEDİR Ballıbabagiller familyasından beş farklı cinse ait farklı türler kekik adıyla bilinir. Çok yıllık kokulu bitkilerdir.
NEDEN Uçucu yağ, tanen, flavonoit ve terpenik bileşikler kekiğin ana etken maddeleridir. Demir, manganez ve K vitamini açısından zengin olan kekik, güçlü bir kalsiyum ve lif kaynağıdır. Göğüs yumuşatıcı ve bronşların kasılmasını önleyici etkiye sahip olan uçucu yağı bronşit, boğmaca ve üst solunum yolları hastalıklarında kullanılır.
 NASIL Kurutulmuş toprak üstü kısımları ve taze yaprakları yemeklerde baharat olarak kullanılır. Ayrıca yağı ve suyu da tüketilir.
 DİKKAT İçeriğindeki timolden dolayı uzun süreli kullanımda bağırsak iltihabı ve kalp yetmezliğine yol açabilen kekiğin hamilelikte kullanımı tavsiye edilmez.

ROKA
NEDİR Turpgiller familyasından Akdeniz bölgesine özgü tekyıllık otsu bitkidir. Rokanın koyu yeşil, hafif tüylü uzun yaprakları baharatlı, acımsı bir tada sahiptir.
 NEDEN Güçlü bir protein, B6 vitamini ve çinko kaynağıdır. C vitamini oranı oldukça yüksek olan bitkinin lifli yaprakları A ve K vitamini, folik asit, kalsiyum, demir, magnezyum ve fosfor açısından zengindir. Sindirim sistemini canlandırıp kanın kalitesini artırır. Sağlıklı kemiklere sahip olmanızı sağlar.
 NASIL Toplandıktan sonra çabuk tüketilmesi gereken rokanın yaprakları salata olarak ya da yemeklere lezzet katması için kullanılır.
 DİKKAT Düşük kaloriye sahip olan roka yapraklarının bilinen bir yan etkisi yoktur.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top