April 20, 2025 08:19:10 AM

Gözün ön kamerasının (korneanın) matlaşması durumunda gözün parlaklığını kay­betmesi, göz kuruluğudur ki kseroftalmi olarak adlandırılır ve körlüğe kadar gidebilir. Gözümüzdeki nemin gitmesi olarak tanımlıya bileceğimiz göz kuruluğu günümüzde bir hayli yaygın. Çevremizde genç yaşlarda suni gözyaşı damlası kullanmaya başlayan insanlar artıkça durumun önemide git gide artıyor.










Göz kuruluğu(Kuru Göz Sendromu) nedenleri

 

* Vücuttaki Diğer Hastalıklara Bağlı Göz Kuruluğu
Romatizmal hastalıklar (Sjogren Sendromu )
Menopoz
Anoreksiya nervozan
Tiroit

* Yaşlılığa bağlı Göz Kuruluğu

* Kronik böbrek hastalığı vediyıtliz tedavisi

* Ağır cilt hastalıktan
Sivilce tedavisi

* Göz Kuruluğuna Yol Açan Çevresel Faktörler
Kapalı havalandırma
Sıcak, kuru ve rüzgârlı iklim
Yüksek rakım
Klimalı ortam
Sigara kullanımı
Uzun süre bilgisayar kullanımı

* Göz Hastalıklarına Bağlı Göz Kuruluğu Nedenleri
Kirpik dibi iltihabı
Glokom ilaçları
Kontakt lens kullanımı
Ekzimer Lazer Uygulaması
Ağır göz yanıkları

Not:  Şayet göz yorgunluğu hissediyorsanız ve tedavi edilmezse bir müddet sonra göz kuruluğuna yol açmaktadır.

Belirtileri

 

Kaşınma, yanma, tahriş, kızarıklık, görmede azalma, göz kırpınca düzelen bulanık görme, aşırı yaşarma görülür. Kitap Okuma, TV seyretme veya bilgisayarda çalıştıktan sonra gözlerde artan bir rahatsızlık görülür.
Not : Çapaklanma yaygın olarak bir iltihaplanma belirtisidir.

Nasıl teşhis ediliyor 

 

Kuru göz rahatsızlığı çeşitli yöntemler kullanılarak teşhis edilmektedir. Doktorun ilk yapacağı buharlaşma hızını, gözyaşı kalitesini ve üretimini ölçmektir. Böylece göz kuruluğuna neden olan temel sorunu ortaya çıkaracaktır. Görünmeyen problemlere dikkat çeken özel üretilmiş damlalar, özellikle kuruluğun varlığını ve derecesini teşhis etmede faydalı olurlar.Bazı durumlar­da göz kapağı­nın içine konulan özel bir kağıt ile yapılan schirmer testi ile göz yaşı salınım miktarıda tespit edile­bilir­

Göz kuruluğu tespit edilen hastaya yapılacak ilk şey hastanın kendisinin eğitilmesidir.

 

Alınabilecek basit önlemler

 

* Ortamı nemlendirmek önemli. Kaloriferlerin üzerine su koymak gibi.Şimdi, yeni akıllı evlerin de birçoğunda kalorifer yok, dışarıya açılan bir pencere yok. Onun için daha da yapay olsa bile nem ma­kineleri kullanılmaya başlanıyor. Eskiden sobanın üzerindeki çaydanlık bu maddeyi hallediyordu.

* Kirpik diplerini temizle­mek ve pansuman yapmak, o bölgeye sıcak nedeniyle daha çok kan gelmesini ve kan gelince de daha çok gözyaşı ya­pılmasını sağlıyor ve rahatlatıyor. Aynı bebek emziren ka­dınlara, memeden süt gelmesini daha rahatlatmak için sı­cak pansuman ya da sıcak banyonun önerilmesi gibi, çün­kü memedeki süt kanallarının yapısı ile gözyaşı kanalları­nın yapısı birbirine çok benziyor, dolayısıyla sistem aynı.

* Tv izlerken, bilgisayara bakarken veya ekranı olan başka bir elektronik cihaza bakarken bulunduğunuz ortam ne karanlık olmalı ne de çok aydınlık olmalı

* Astigmatınız ve hipermetropluğunuz için aldığınız gözlüklerinizi ekran başında takmalısınız.Taktığımız gözlüğün camı aynı zamanda anti-reflective bir cam olursa da bu da yansıyan ışıkların gözü daha az etkilemesini sağlar.

* Sıcak ortamlar­dan kaçınmalı, sigara dumanın­dan uzak durulmalıdır­.


Gözümüze yanlışlıkla birşey değerse

 

Eğer kontakt lens değerse, tırnak değerse, gözü hemen göz pamuğuyla kapatıyo­ruz. Gözyaşı son derece iyileştirici bir madde. Kapattık­tan sonraki 24 saat içinde iyileşiyor, çünkü bu yüzeysel bir problem olduğu ve oradaki hücreler de hızla çoğalma­yı becerdikleri için kapatınca gözyaşının etkisiyle kolay­lıkla kapanıyor. Yani zamanında tedavi edilen yırtıklar sorun değil.

Ya gözümüze birşey kaçarsa

 

Gözünüze bir şey batıyor ve onu bulamıyorsanız mutlaka göz doktoruna gitmelisiniz. Gözünüze batan nesne göremeyeceğiniz bir nesne olabilir ya da göz kuruluğu denilen rahatsızlığın meydana getirdiği bir gözde batma hissi olabilir. Göze batan bir cismi çıkarmak için kesinlikle uğraşmayın. Böyle bir durumda derhal göz doktoruna gidin.

Malesef biber gazının göz üzerinde ciddi zararları var

 

Biber gazı öze çok yakından temas edilirse ve temizlenmezse körlüğe bile yol açabilir. Genelde geçici körlüğe neden olur ve göz kuruluğu gibi bazı rahatsızlıkları ortaya çıkarır. Gaza maruz kalmış ve kontakt lens kullanan biri derhal lensi gözünden çıkarmalı, gözünü süt ya da limonlu su ile yıkamalı ve gaza maruz kalmış lensi bir daha kullanmamalıdır. Lensi bir kaç kez yıkamak bile biber gazının etkilerini çoğu zaman üzerinden atmasına yetmez.


Göz kuruluğu tedavisinde bitkisel tedavi karnabahar kürü  

 

Doktor İbrahim Saraçoğlunun içten tedavi yöntemi olan karnabahar kürü şu şekilde

Malzemeler:
* 200 gram karnabahar
* 2 su bardağı su
Hazırlanışı: 200 gram karnabaharı küçük küçük doğranır 2 su bardağı su ile 6-7 dakika haşlayın ve elde ettiğiniz karnabahar suyu içilir.
17 Feb 2014

0 yorum:

Yorum Gönder

:) :)) ;(( :-) =)) ;( ;-( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ $-) (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.

 
Top