BEBEĞİNİZİN KENDİ KENDİNE YEMESİ İÇİN;
-Yemek saatinde bebeğinizde sizle birlikte sofrada olmalıdır.Mama sandalyesini masaya yanaştırın ve sizinle birlikte tok bile olsa sofra da olsun.
-Eğer ilgisinin çeken bir yiyecek olursa eline mutlaka verilmeli.Eline ilk aldığında onu yiyip-yemesi önemli değil. Zamanla yiyecektir.
-Bebeğinizin önüne mama sandalyesinin tepsisine rahatlıkla tutabileceği boyutta ve şekilde yiyecekler verin.
-Kaşık yerine eliyle kendi kendine yemesi teşvik edilmesi önemlidir.
-Ne kadar yemek istediğini ve nasıl yemek istediğini bebeğiniz belirler.
-Bebeğiniz ne zaman isterse anne sütü ve ya mamayla beslenmeye devam edilmelidir
-Besin ve ya anne sütünün ne zaman azalacağına siz ve bebeğiniz karar vereceksiniz.
Kendi kendine bebeğin beslenmesi katı gıda geçişteki klasik yöntemden biraz daha farklı oluyor.Özellikle bebekler için yemek pişirmiyorsunuz. Kendinize yaptığınız yemeği biraz bebeğinize uyarlıyorsunuz.tuzsuz ve salçasız olmasına dikkat etmekte yarar var.Özellikle ilk yıl anne sütü ağırlıkta olup, 6-12 ay içerisinde bebeğin hemen her şeyin (yiyebileceği, allerji yapmayan ve yaşına uygun) tatması ve yeme alışkanlığı edinmesi için önemli.
Ben oğlum için de bu yöntemi denedim.Özellikle bizim yediklerimize ilgisi başladıktan sonra mama sandalyesini hep masaya yanaştırdım.Mama masasının sehpasına yiyebileceği yiyeceklerden koydum.Altuğ bir yandan mıncıklarken ..
Bir yandan da yemeye başladı. Sevmediği yiyecekler vardı. Onları babasıyla benim yediğimi gördükçe,denemeye çalıştı.
Püre şeklinde ilk tadımlarında verdiğim oldu ama genelde parmak gıda şeklinde her şeyi hazırladım. Böyle böyle her şeyi eliyle yemeye bayılır oldu. Bizim için ek gıdaya geçiş eğlenceli bir dönemdi.
Ama bu süreçte mama sandalyesinin altına kocaman bir örtü seriyordum. Yemek işi bitince etraf böylelikle kirlenmiyordu. Ama Altuğ görülmeye değerdi:))
Zamanla kullandığımız kaşık,çatal ilgisini çekmeye başladı. Ona özel çatal,kaşık aldık.Sonra yiyecekleri kendi kendine çatala batırıp yeme çalışmalarına başladı.
Böyle böyle ek gıda dönemine geçişimizde hiç zorlanmadan , anne -babasını seyrederek deneyim kazanan Altuğ geçişi eğlenceli bir hale getirdi.
Sizler de ek gıdaya geçerken, bebeklerinize zaman tanıyın. İlk günlerde 1-2 kaşık tatmalarını sağlayıp, 1 hafta sonunda 1 çay bardağı ölçünüz olsun.. ya da buna hiç takılmayın, minik minik başlayarak 1 yaşına kadar geçiş sürecinizin keyfine varmaya çalışın...
0 yorum:
Yorum Gönder